Whitepaper: Hoe het uitbesteden van fulfilment kan leiden tot meer omzet. 

Waarom uitbesteden van logistiek in 2023 nog veel belangrijker wordt

December, 2022

Het al dan niet uitbesteden van de logistiek of warehousing is een keuze die je weloverwogen moet maken. Een keuze ook die afhankelijk is van jouw persoonlijke bedrijfsomstandigheden, de hoeveelheid transacties, de beschikbare ruimte in oppervlak en personeel en noem maar op. Toch wordt in 2023 de noodzaak van het uitbesteden van logistiek in veel gevallen urgenter. We leggen je graag uit waarom.

Er zijn veel voordelen aan het uitbesteden van logistiek. Uitbesteden van logistiek is, mits je voldoende transacties te verwerken hebt, efficiënter, sneller, beter en goedkoper dan het zelf doen. En in 2023 helemaal. Waarom? Omdat we te maken hebben met onzekere en steeds maar veranderende externe factoren.

Waar vind je de mensen?

Op zich zou je de logistiek of warehousing misschien best zelf intern kunnen doen, maar waar haal je de mensen vandaan om dat te doen? De krapte op de arbeidsmarkt loopt steeds verder op en daar heeft elke sector last van. Door de logistiek uit te besteden, hoef jij je in ieder geval niet druk te maken over het vinden van personeel.

Waar vind je de ruimte?

Een eigen magazijn is tegenwoordig ongekende luxe. We kennen allemaal de situatie op de vastgoedmarkt; een gebrek aan aanbod en prijzen die door het dak heen gaan. Bij uitbestede logistiek hoef je zelf geen magazijnruimte te hebben.

Waar vind je de techniek?

Professionele logistiek dienstverleners investeren fors in digitalisering en automatisering. Zo ontstaan specifieke oplossingen die het logistieke proces sneller, goedkoper en beter maken. Maar dat werkt juist omdat zo’n logistieke dienstverlener niets anders doet. In eigen huis worden de investeringen al snel veel te hoog om toe te kunnen passen. Denk aan warehouse robots, AI, voorraadsoftware; allemaal zaken die een gespecialiseerde dienstverlener vaak wél in huis heeft.

Waar vind je de investeringskracht?

Magazijnstellingen, verpakkingsmachines of transportenbanden zijn duur. Het is niet meer dan logisch dat je daar zelf niet altijd de middelen voor hebt liggen. Bovendien wil jij je geld liever besteden aan zaken die belangrijker zijn, zoals personeel, marketing of inkoop van producten. Wanneer je naar een logistiek partner gaat, hebben zij de investering al gedaan. Zij hebben de ruimte, de materialen en middelen om jou optimaal van dienst te zijn. Jij betaalt een vast bedrag per maand en weet zo precies waar je aan toe bent.

Waar vind je de flexibiliteit?

Als we de afgelopen jaren iets hebben geleerd, is het wel het belang van flexibel kunnen zijn. Wanneer de markt instort of juist ineens weer aantrekt, moet je snel kunnen handelen. Je wilt natuurlijk niet elke keer zelf extra personeel aannemen of juist mensen weg moeten sturen. En ook kun je niet heel eenvoudig schipperen met magazijnruimte. Tenzij je logistiek het uitbesteed, dan wordt het op en af schalen ineens heel eenvoudig.

Wil jij van gedachten wisselen over het al dan niet uitbesteden van je logistiek? Neem even contact met ons op, we denken graag met je mee.

Doe de BehoefteCheck