Whitepaper: Hoe het uitbesteden van fulfilment kan leiden tot meer omzet. 

De belangrijkste logistieke ontwikkelingen van het afgelopen jaar

December, 2022

2022 was een bijzonder jaar. De maatschappij en de economie zijn nog aan het bijkomen van de coronapandemie, er heerst nog volop onzekerheid, en daarbij komt dan nog eens de oorlog in de Oekraïne, grote tekorten aan grondstoffen en materialen, een enorme krapte op de arbeidsmarkt en een gigantische inflatie. Wat heeft dat gedaan voor de logistiek? We zetten de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar op een rijtje.

Nadruk op online

Aangejaagd door lockdowns en al dan niet vrijwillige isolatie, heeft de online wereld een nog verdere vlucht genomen. E-commerce is opgestuwd naar ongekende hoogtes, van de dagelijkse boodschappen, tot kleding, schoenen en elektronica. Maar ook in de B2B en groothandelswereld is online bestellen gemeengoed geworden. Bij online bestellen horen hoge verwachtingen op het gebied van snelle levering. Vandaag besteld, morgen in huis, is niet meer dan normaal. Dat vraagt om meer warehouses, spreiding van de voorraden en micro fulfilment centra.

Grotere voorraden

Waar je vroeger zo min mogelijk voorraad aanhield, kregen we vorig jaar te maken met tekorten. Tekorten in grondstoffen, materialen, mensen, transportmogelijkheden, allemaal problemen die ertoe leidden dat producten niet of niet op tijd geleverd konden worden. Wat we daarom hebben gezien, is dat bedrijven tegenwoordig grotere voorraden aanhouden om toch aan de vraag te kunnen voldoen. Ook het aanleggen van grotere voorraden om oplopende prijzen, als gevolg van de inflatie, voor te zijn, speelt een rol.

Automatisering 

Alles wordt duurder. Van personeel en materiaal tot transport en energie. Het is dan ook logisch dat er gezocht wordt naar mogelijke manieren om te besparen. Een van die manieren die veel kan opleveren, is het automatiseren van processen en het gebruik maken van robotica. Door logistieke processen slimmer aan te pakken en meer gebruik te maken van technologie, bespaar je ruimte en arbeidskosten.

Data

Samenhangend, maar niet hetzelfde als automatisering is het gebruik van data. Datatechnologie zorgt voor inzicht, overzicht en daarmee efficiëntere processen. Met data kun je alle relevante gegevens verzamelen, analyseren, monitoren en gebruiken om je processen tijdig bij te sturen. Ook kun je op basis van data beter onderbouwde beslissingen nemen.

Duurzaamheid

Het zal geen verrassing zijn, maar net als in de rest van de samenleving speelt duurzaamheid ook in de logistiek een steeds grotere rol. Klanten stellen steeds meer eisen aan groene dienstverlening, duurzamer transport en duurzame productie. In de logistiek zien we dit terug in bijvoorbeeld minder verpakkingsmateriaal, geclusterde ritten, slimmere routes en een elektrisch wagenpark.

Benieuwd naar de trends in logistiek voor 2023? Houd onze site in de gaten, één van onze volgende blogs gaat hier verder op in.

Doe de BehoefteCheck