Whitepaper: Hoe het uitbesteden van fulfilment kan leiden tot meer omzet. 

Warehousing uitbesteden: zo gaat dat in zijn werk

juni 24, 2022

Warehousing is het opslaan van voorraad in een opslagruimte: een warehouse. Deze goederen worden later gedistribueerd. Je kunt warehousing intern regelen, maar ook uitbesteden aan een logistiek partner. Overweeg jij jouw warehousing uit te besteden? Dan is het belangrijk om te weten hoe dit proces in zijn werk gaat. Zo kun je straks een goede keuze maken voor een logistiek partner. In deze blog lopen we stap voor stap het proces van warehousing uitbesteden met jou door.

 

1. Je behoeften in kaart brengen

Als het om warehousing uitbesteden gaat, geldt dat elke organisatie anders is en eigen wensen en behoeftes heeft. Tegelijkertijd zijn er binnen de logistiek veel aanbieders met verschillende diensten en mogelijkheden. Vaak hebben zij bovendien een bepaalde specialiteit waarin ze uitblinken. Om de juiste logistiek partner te kiezen is het belangrijk om eerst jouw eigen behoefte in kaart te brengen. Wat zijn jouw wensen op het gebied van warehouse uitbesteden? Welke services heb jij nu nodig? En wat is jouw behoefte in de toekomst? Jouw wensen en behoeften vormen het uitgangspunt bij het maken van een selectie van leveranciers die hierin kunnen voorzien, en uiteindelijk bij de keuze van jouw logistiek partner.

 

2. Offertes aanvragen voor warehousing uitbesteden

Heb jij een eerste selectie van een aantal logistiek partners voor het uitbesteden van jouw warehousing gemaakt? Dan ga je het offertetraject in. Dit houdt in dat je offertes aanvraagt bij de door jou geselecteerde partijen. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Om een goede offerte te ontvangen die aansluit bij jouw behoeften, is het belangrijk om concreet te zijn en de juiste informatie mee te sturen. Hierin geef je bijvoorbeeld antwoord op de vragen:

  • Welke afmeting hebben de producten?
  • Hoeveel werk is het om deze te vervoeren?
  • Om hoeveel orders gaat het?
  • Hoe zien de orders eruit? Uit hoeveel regels, producten en verschillende producten bestaan deze?

Het delen van deze informatie zorgt ervoor dat de organisaties waar je een offerte aanvraagt over de juiste informatie beschikken om een offerte op te stellen waar jij echt iets aan hebt. Zo word je niet op een later moment verrast door bijkomende kosten.

 

3. Offertes vergelijken

Offertes kunnen sterk van elkaar verschillen. Elke logistiek partner bouwt zijn offerte op zijn eigen manier op. Ook is niet elke offerte even specifiek. Sommige bedrijven geven globale prijzen waar anderen de offerte echt toespitsen op jouw specifieke situatie. Om een goed beeld te krijgen van de kosten en goed te kunnen vergelijken, is dit belangrijk. Kijk voor een goed vergelijk allereerst welke zaken inclusief en welke exclusief zijn. Oftewel: welke prijs betaal je voor de activiteit die jij verwacht af te nemen? Dit heet ook wel activity based costing. Is de prijs van de ene partij veel hoger dan die van de andere, check dan zeker even de uitgangspunten. Is de offerte wel echt toegespitst op jouw situatie?

 

4. Afspraken maken

Heb jij op basis van de offertes een keuze gemaakt? Dan is het tijd om met de logistiek dienstverlener van jouw keuze in gesprek te gaan om afspraken te maken. Naast prijsafspraken zijn er namelijk nog meer zaken waar je het over moet hebben, zoals aflevertijden, levertijden, het koppelen van jouw webshop en natuurlijk de planning: wanneer wil je starten met het uitbesteden van de warehousing? Wanneer het contract eenmaal is getekend kan de implementatie beginnen.

 

 5. Implementatie en livegang warehousing uitbesteden

De vijfde stap wanneer je jouw warehousing gaat uitbesteden, is de implementatie hiervan door jouw logistiek dienstverlener. Dit traject verschilt per dienstverlener en vraag. Bij de ene dienstverlener en vraag wordt jouw organisatie simpelweg aangesloten. Bij de ander vindt eerst een pilotfase plaats, waarin je begeleid wordt door een vaste contactpersoon. Samen zetten jullie de laatste puntjes op de i, zodat zeker is dat alle aspecten van het warehouse uitbesteden goed geregeld zijn en naar wens verlopen.

 

6. Optimaliseren proces

Wanneer je eenmaal jouw warehousing uitbesteedt, is het slim om in contact te blijven met jouw logistiek dienstverlener en regelmatig jouw proces onder de loep te nemen. Zo kun je dit verder optimaliseren en inspelen op ontwikkelingen. Bovendien blijf je hierdoor werken aan een goede relatie met jouw logistiek partner.

 

Overweeg je om jouw logistiek uit te besteden? Doe dan onze logistieke scan. Hiermee heb je binnen 30 minuten een gepersonaliseerd overzicht van jouw mogelijkheden.

Doe de BehoefteCheck